Manastirea Tismana

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana, situata la 30 de kilometri vest de orasul Targu Jiu si la 5 kilometri N de comuna Tismana, acest asezamant monahal este printre cele mai vechi din tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul veacurilor. Toponimul cuvantului Tismana vine de la „loc fortificat de ziduri”. Insa, numele poate fi luat si de la arborele „tuia” care impadurea pe vremuri aceste locuri.

Manastirea Tismana este „cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt” (cum a numit-o Grigore Alexandrescu), „maret cuib al Basarabilor” (cum a socotit-o George Cosbuc), „o lume de inchipuiri, de basme” (cum a deslusit-o Alexandru Vlahuta), “fara seaman nici in aceasta tara, nici in alta, prin frumusetea locului si a asezarii, prin multimea apelor sale si intarirea naturala pe care o are, ajutata si de ocrotirea zidurilor sale inconjuratoare” (cum a descris-o celebrul calator Paul de Alep – arhidiaconul si insotitorul Patriarhului Macarie al Antiohiei in calatoria din 1657).

Tezaurul Manastirii

Multe dintre obiectele de tezaur ale Manastirii Tismana s-au pierdut in decursul istoriei sau se afla la Muzeul de Arta al Romaniei. La Muzeul Manastirii se mai gaseste o colectie de pictura murala, icoane pictate pe lemn, diverse obiecte de cult, carti vechi, vestminte si usile facute in 1782. In biserica se pastreaza trei particele de moaste: degetul aratator al Sfantului Nicodim si crucea de plumb pe care o purta la gat, o particica din Sfantul Ignatie Teoforul si alta din Sfantul Ioan Gura de Aur. Catapeteasma este realizata din lemn de stejar, in 1766, suflata in aur si cu icoane imparatesti de la 1844; policandrul este din alama lustruita din secolul al XIX-lea, iar toaca metalica are forma vulturului bicefal (stema domnilor Basarabi).

De asemenea, in zona exista si alte locuri care merita vizitate, cum ar fi in vecinatatea Baii de Arama, la Ponoare, Podul lui Dumnezeu, Pestera Ponoarelor, Cheile Bulba, Pestera Bulba si rezervatia naturala de liliac salbatic (syringa vulgaris). Apoi, din Apa Neagra se poate ajunge la Pades unde se afla monumentul lui Tudor Vladimirescu, dupa aceea la Cheile Sohodolului, Pesterile Sohodolului, Muierii si Toplitei. De la Targu Jiu spre Tismana pot fi vizitate Cascada Vai, Cheile Susitei, Cheile Runcului, Cheile Sohodului, iar in localitatea Borosteni se gaseste o statiune arheologica avand asezari omenesti din paleoliticul mijlociu si neolitic.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *